2020.12.14

A versenyképesség következő szintje Magyarországon

Egy igazi válság mindig drámai és szokatlan, és számos globális kérdést felvet, amelyekre égető választ találni. A vállalkozások túlélése és növekedése a válság alatt és után is lehetséges, azonban nagyon más tényezőkön múlik, mint rendezett időszakban. 

bib-ekkv-origo.jpg

Egy igazi válság mindig drámai és szokatlan, és számos globális kérdést felvet, amelyekre égető választ találni. A vállalkozások túlélése és növekedése a válság alatt és után is lehetséges, azonban nagyon más tényezőkön múlik, mint rendezett időszakban. Személyi László, a Budapest Institute of Banking E-KKV képzésének programvezetőjének, a Future-Now innovációs és technológiai tanácsadó vállalkozás alapító partnerének írása.

A jelenlegi időszak drámaibb, globálisabb és szokatlanabb, mint bármi, amit a most dolgozó emberek életünkben megtapasztaltak – kezdte Fareed Zakaria újságíró 2020. április 13-i TED interjúját. A járvány magas fertőzőképessége és a védekezés gazdasági hatásai tekintet nélkül veszélyt jelent republikánus és demokrata, jobb és baloldali, gazdag és szegény, hívő és vallástalan emberekre. Noha az életveszély olyan korábbi fertőzésekhez viszonyítva, mint a pestis vagy a spanyolnátha, lényegesen kisebb, a szükséges mértékű védekezés így is kifordítja sarkaiból a világot. Ray Dalio, a legendás befektető és reformközgazdász szerint utoljára az 1930-cal kezdődő másfél évtizedben éltünk át hasonlót, amelynek nyomán egy új világrend jött létre.

A bizonytalanság lelkileg megterhelő, ugyanakkor a vállalkozói szellem számára inspiráló és motiváló is lehet. Az alkalmazkodóképesség és a technológiákra való fogékonyság soha nem magyarázta jobban a teljesítménybeli különbségeket, mind ebben az évben. Az elsők közt alkalmazkodók aratják le a piaci babérok nagy részét: folyamatos – nyilván csökkent – bevétel-termelés mellett új ügyfeleket szereznek, és az elismerő helyi és országos hírek évekre előre bebetonozzák a cég jó hírnevét.

MAGYARORSZÁGON A KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN NAGYRÉSZT A K+F ÖSZTÖNZÉSÉRE FÓKUSZÁLTAK: INNOVÁCIÓK LÉTREHOZÁSÁT CÉLOZTÁK ÉS SZÁMOS SIKERT ÉRTÜNK EL EZEN A TÉREN.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014-ben 49 K+F minősítési kérelmet kapott, 2019-ben már 146-ot, és 2020 első 9 hónapjában további 58 százalékot emelkedett a kérelmek száma. Ugyanakkor óvatosságra int, hogy a K+F kiadások 2014-ben a GDP 1,35 százalékát tették ki, 2019-ben is még csupán 1,48 százalékát, míg a kormányzati cél 2020-ra az 1,8 százalék volt.

A magyar növekedési pálya fenntartásához azonban már nem elég néhány száz K+F tevékenységben erős vállalat: szükséges a több tízezer kis- és középvállalkozás folyamatos megújulása is. A következő szint ahová el kell jussunk, hogy előmozdítsuk az új technológiák használatát minden vállalatban a különböző szektorokban. Ez sürgős feladat, mivel azelőtt kell elérnünk, mielőtt az alkalmazkodóbb piacok fejlettebb technológiát használó cégei nagy mennyiségben kezdenek exportálni termékeket és szolgáltatásokat ebbe a régióba. Őszintén szólva meglehetős késésben vagyunk egyes ágazatokban, például a ruházat, munkaeszközök és tartozékok, e-kereskedelem, utazás/szállítmányozás vagy építőipar. A járványhelyzet különösen éles tükröt tartott a szektor elé: a kis- és középvállalatok digitális érettségi szintje nagyon alacsony, az EU digitalizációját mérő DESI mutató vállalati komponensében Magyarország helyezése 2020-ban a 21. volt.

Ne az új technológiáktól féljünk – a leragadás régi technológiáknál sokkal veszélyesebb. Létfontosságú fejleszteni a vezetés, a munkavállalók és a partnerek képességeit egyaránt, melyek az új technológiák megértéséhez és alkalmazásához szükségesek. Ha megszűnnek munkahelyek, az embereket át kell képeznünk, hogy újonnan létrejövő munkahelyekre alkalmassá váljanak. Ha valaha szükség volt "out-of-the-box" megoldásokra a vállalatunk problémáira, ez most igazán az az időszak.

Ha bizonytalanok vagyunk, hogyan is fogjunk hozzá, mire is van szükségünk, akkor minden segítség elkel. A GINOP 1.1.10-20. „A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén" program keretében elkészült az eddigi legátfogóbb KKV-knak szóló ingyenes képzési csomag a Budapest Institute of Banking kidolgozásában: www.ekkv.hu. Egy olyan referenciaértékkel bíró komplex digitális tananyag, amely választ ad a vállalkozásokat érintő számos releváns témára. Nem csak arra fókuszál, mit kell tenni, hanem arra is, hogyan hajtsák végre a fejlesztéseket: megtanít megküzdeni a humánerőforrás kihívásokkal, a kommunikációval, az innovációs és változásmenedzsment módszerekkel. Azon vezetői módszerekre és képességekre koncentrál, amelyekkel képesek lesznek bevonzani és megtartani a munkatársakat; átadni az inspiráló víziójukat, de meghagyni a felfedezést; a sikereket megmutatni és megünnepelni, ugyanakkor azonosítani a hibákat a tanulságok levonásával.

Az online tudástár moduláris és modulokon belül is jól tagolt, így saját tempóban, akár 1-2 órás időszakonként elvégezhető. A magyarul ingyenesen elérhető képzés 12 kiváló és ambiciózus szakértő és több tucat interjúalany tudását ötvözi, akik a témák hazai kiválóságai, jelentős gyakorlati tapasztalatokkal, és karrierjüket vállalkozások fejlesztésének szentelték. Továbbá friss, aktuális példákkal gazdagítva betekintést nyújt több, sikeres generációváltást, illetve digitalizációt megvalósító vállalat működésébe egyedi interjúk keretében.

Ennek a képzésnek és általában a tanulás különböző formáinak, mint például a szakmai hírportálok olvasása, a konferencia részvétel vagy a gyárlátogatások, három jótékony hatása is van a vállalkozások versenyképességére. Először: a kkv vezetők és tulajdonosok kellő inspirációt szerezhetnek a cégük megújításához. Másodszor: növekszik a cégvezetők navigációs képessége, azaz az operatív vezetés egyre jobban tudja irányítani a kreativitást, az üzleti modell és tevékenység egyre változó technológiákon alapuló megújítását. Harmadszor: képessé teszi a vállalatokat a sürgősség helyes megítélésére, azaz motivációt is ad a vezetőknek az elavult működés meghaladására.

A legtöbb vállalat bizonyára olyan megoldásokkal reagált a koronavírusra, amelyekről álmodni sem mert volna az idei év tervezésekor. Ne álljunk meg – igazából most kell felpörgetni a digitalizációt és az innovációt a maximumra. Amit ezzel most elérünk az ügyfeleinknél és a munkatársainknál, az évekig táplálni fogja a vállalatunkat. Ezért képezzük tovább magunkat is és őket is, és valósítsuk meg, amiért a piacon vagyunk.

A cikk szerzője Személyi László, a Budapest Institute of Banking E-KKV képzésének programvezetője, a Future-Now innovációs és technológiai tanácsadó vállalkozás alapító partnere

 

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20201214-mnb-szakmai-cikk.html

Evolúció program

Együttműködő partnereink

Bay Zoltán
BiB
Brancs
CED
Danube Capital
Ernst & Young
Future Now
Glósz és Társa
Hiventures
IFKA
Markcon Informatikai Kft.
Nexius Learning
OD&IT Solutions
PP Konferenciaközpont
Seed