2021.03.18

Porció Műszaki Fejlesztési és Vállalkozási Kft.

A geotermikus energia jobb kihasználására egy teljesen automatikus felszíni technológiát dolgoztak ki, amely visszajuttatja a kihűlt termálvizet a felszín alá. Ezáltal a rétegnyomás adott ponton nem csökken, és megoldódik a víz tárolásának problémája is.

Sikerének titka a technológiai trendek felismerése, követése, folyamatos innováció és a folyamatok digitalizációja

geotermikus energia

- környezettudatosság

 

                                                                                             ekkv porcio.jpg

 

A geotermikus energia jobb kihasználására egy teljesen automatikus felszíni technológiát dolgoztak ki, amely visszajuttatja a kihűlt termálvizet a felszín alá. Ezáltal a rétegnyomás adott ponton nem csökken, és megoldódik a víz tárolásának problémája is.

 

Ezt a technikát a Porció Kft. már 1994-1995-ben kidolgozta. 2018-as újítása, hogy Európában egyedülálló módon megtalálta a megoldást arra, hogy homokkő rétegekbe is vissza tudják sajtolni a vizet.  A rendszer digitális újítása abból állt, hogy az egész rendszer számítógépes folyamatirányítással működik és folyamatosan adatokat gyűjt. A kor technikai kereteinek megfelelően erre már 1994-1995-ben is sor került, de 2018-ban (Gyopárosfürdő project) fordult elő először, hogy a teljesen zárt rendszert teljesen automatikusan működtették.

 

A digitalizált szolgáltatás a gyakorlatban

A folyamat távműködtetésére egy vezérlő szoftvert hoztak létre. Ennek több feladata van:

 

1) A modellezés. A program képes egy szimuláció formájában bemutatni, mi zajlik éppen a föld alatti, zárt rendszerben. Mindezt részfeladatokra lebontva.

 

2) Adatok felvétele és tárolása. A rendszer folyamatosan adatokat szolgáltat (összetevők mennyisége, minősége, az áramlás sebessége stb.). Az adatokat a rendszer el is tárolja.

 

3) A folyamat működtetése. A szoftver tényleges feladata, hogy beindítsa és lezárja a visszasajtolás folyamatát, ha kell, szűrőket nyisson meg, anyagokat vonjon el, adjon hozzá a folyamathoz, gyorsítsa, lassítsa a mozgást stb. Mindezt egy külső, manuális vezérlés teszi lehetővé. A működtetéshez szükséges döntések meghozását az előző pontok teszik lehetővé.

 

Erőforrások, ráfordítások, befektetett energia

Az eredeti, 1994-1995-ös fejlesztés a PHARE környezetvédelmi segélyprogram keretein belül valósult meg 1,1 millió ECU-s értékben. A 2018-as, gyopárosfürdői project az Orosháza-Gyopáros Gyógyfürdő Zrt. megbízásából jött létre. Az orosházai önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően a beruházási költségek 50%-át a KEOP program finanszírozta. A teljes beruházási költség 2.230.700 € volt. A project több mint 20 év szakmai tapasztalattal jöhetett létre, és a project alapjainak (vízvisszasajtolás, digitális rendszer) állandó fejlesztésével (l. 1994-1995-ös első lépések).

 

Képzés során példaként alkalmazható sikerek, hasznos tanulságok

2018-ban a vállalkozás elnyerte az Európai Geotermikus Innovációs Díj egyikét a homokkőbe való automatizált vízvisszasajtolás technikájának kidolgozásáért. (Magyar vállalat előtte nem került be ezen a versenyen az első ötbe.) Ezért a fejlesztésért a vállalat bekerült „a 100 legérdekesebb magyar innováció 2018” közé.

 

Milyen jellegű cégeknek lehet hasznos tanulság? Bármely vállalkozás számára, amely

·         nagy mennyiségben végez (gépi) termelő munkát, és a folyamat még nem teljesen automatizált

·         nagy méretű gépekkel dolgozik, és az adatok még nem 100%-ban automatikusan érkeznek be, vagy még nincs minden gép összehangolva egymással

·         a termelői/gépi munkáját még nem látja egy szoftver segítségével, amely modellezné az eseményeket, akár 3D-ben is

·         komplex informatikai rendszerrel működik, és szüksége lenne egy közös irányító felületre.

 

Esettanulmány letöltése

Együttműködő partnereink

BiB
CED
Danube Capital
Future Now
Glósz és Társa
Hiventures
IFKA
KKV Ház
Markcon Informatikai Kft.
Nexius Learning
PP Konferenciaközpont
Seed