2021.03.18

Porció Műszaki Fejlesztési és Vállalkozási Kft.

A geotermikus energia jobb kihasználására egy teljesen automatikus felszíni technológiát dolgoztak ki, amely visszajuttatja a kihűlt termálvizet a felszín alá. Ezáltal a rétegnyomás adott ponton nem csökken, és megoldódik a víz tárolásának problémája is.

Sikerének titka a technológiai trendek felismerése, követése, folyamatos innováció és a folyamatok digitalizációja

geotermikus energia

- környezettudatosság

 

                                                                                             ekkv porcio.jpg

 

A geotermikus energia jobb kihasználására egy teljesen automatikus felszíni technológiát dolgoztak ki, amely visszajuttatja a kihűlt termálvizet a felszín alá. Ezáltal a rétegnyomás adott ponton nem csökken, és megoldódik a víz tárolásának problémája is.

 

Ezt a technikát a Porció Kft. már 1994-1995-ben kidolgozta. 2018-as újítása, hogy Európában egyedülálló módon megtalálta a megoldást arra, hogy homokkő rétegekbe is vissza tudják sajtolni a vizet.  A rendszer digitális újítása abból állt, hogy az egész rendszer számítógépes folyamatirányítással működik és folyamatosan adatokat gyűjt. A kor technikai kereteinek megfelelően erre már 1994-1995-ben is sor került, de 2018-ban (Gyopárosfürdő project) fordult elő először, hogy a teljesen zárt rendszert teljesen automatikusan működtették.

 

A digitalizált szolgáltatás a gyakorlatban

A folyamat távműködtetésére egy vezérlő szoftvert hoztak létre. Ennek több feladata van:

 

1) A modellezés. A program képes egy szimuláció formájában bemutatni, mi zajlik éppen a föld alatti, zárt rendszerben. Mindezt részfeladatokra lebontva.

 

2) Adatok felvétele és tárolása. A rendszer folyamatosan adatokat szolgáltat (összetevők mennyisége, minősége, az áramlás sebessége stb.). Az adatokat a rendszer el is tárolja.

 

3) A folyamat működtetése. A szoftver tényleges feladata, hogy beindítsa és lezárja a visszasajtolás folyamatát, ha kell, szűrőket nyisson meg, anyagokat vonjon el, adjon hozzá a folyamathoz, gyorsítsa, lassítsa a mozgást stb. Mindezt egy külső, manuális vezérlés teszi lehetővé. A működtetéshez szükséges döntések meghozását az előző pontok teszik lehetővé.

 

Erőforrások, ráfordítások, befektetett energia

Az eredeti, 1994-1995-ös fejlesztés a PHARE környezetvédelmi segélyprogram keretein belül valósult meg 1,1 millió ECU-s értékben. A 2018-as, gyopárosfürdői project az Orosháza-Gyopáros Gyógyfürdő Zrt. megbízásából jött létre. Az orosházai önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően a beruházási költségek 50%-át a KEOP program finanszírozta. A teljes beruházási költség 2.230.700 € volt. A project több mint 20 év szakmai tapasztalattal jöhetett létre, és a project alapjainak (vízvisszasajtolás, digitális rendszer) állandó fejlesztésével (l. 1994-1995-ös első lépések).

 

Képzés során példaként alkalmazható sikerek, hasznos tanulságok

2018-ban a vállalkozás elnyerte az Európai Geotermikus Innovációs Díj egyikét a homokkőbe való automatizált vízvisszasajtolás technikájának kidolgozásáért. (Magyar vállalat előtte nem került be ezen a versenyen az első ötbe.) Ezért a fejlesztésért a vállalat bekerült „a 100 legérdekesebb magyar innováció 2018” közé.

 

Milyen jellegű cégeknek lehet hasznos tanulság? Bármely vállalkozás számára, amely

·         nagy mennyiségben végez (gépi) termelő munkát, és a folyamat még nem teljesen automatizált

·         nagy méretű gépekkel dolgozik, és az adatok még nem 100%-ban automatikusan érkeznek be, vagy még nincs minden gép összehangolva egymással

·         a termelői/gépi munkáját még nem látja egy szoftver segítségével, amely modellezné az eseményeket, akár 3D-ben is

·         komplex informatikai rendszerrel működik, és szüksége lenne egy közös irányító felületre.

 

Esettanulmány letöltése

Evolúció program

Együttműködő partnereink

Bay Zoltán
BiB
Brancs
CED
Danube Capital
Ernst & Young
Future Now
Glósz és Társa
Hiventures
IFKA
Markcon Informatikai Kft.
Nexius Learning
OD&IT Solutions
PP Konferenciaközpont
Seed