2021.10.08

Pénzügyi segítség a magyar mikro, kis- és közepes vállalkozásoknak

A kormány 587 milliárd forintból segíti a kisebb cégeket

Különböző programok keretében a magyar mikro, kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére 587 milliárd forint áll annak érdekében, hogy a technológiaváltást megvalósíthassák és képesek legyenek „kanyarban előzni” - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, aki átadta az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulója győzteseinek az elismerő oklevelet Budapesten, csütörtökön.

A Vállalkozásfejlesztési Tanács ülése keretében szervezett díjátadón kiemelte: a vállalkozók vissza nem térítendő támogatások soraiból válogathatnak, legyen szó akár beruházásokról, képzésekről vagy innovációról. Szinte bármelyik cég hozzáférhet kedvezményes, államilag támogatott, nulla százalék körüli kamatozású hitelekhez - húzta alá.

A vállalkozók a Vali.hu információs portálon tájékozódhatnak a rendelkezésükre álló fejlesztési lehetőségekről - hívta fel a figyelmet György László. Ezen a fórumon szakmai tanácsadást is lehet igényelni különféle területeken, de a cégek megismerkedhetnek azzal a programmal is, amelynek keretében 100 vállalkozás megnyitja a kapuit az érdeklődők előtt, hogy azok betekinthessenek a leginnovatívabb megoldásokba - ismertette.

Az államtitkár beszélt arról, hogy átalakították a felnőttképzés rendszerét, aminek köszönhetően 70 százalékkal kevesebb lett az adminisztráció, egy képzés bejelentése akár két és fél perc alatt megtörténhet. Azokat a képzéseket kívánja a kormány támogatni, amelyek valóban hasznot hoznak, amelyeknek köszönhetően stabilabbá válnak a munkahelyek, többet keresnek a dolgozók. Az államtitkár az egyik székesfehérvári vállalatot hozta fel követendő példaként, amely társaság a gyártósor mellől emel ki és képez át dolgozókat programozókká, és így 50-60 százalékkal több bért képes fizetni számukra.

A vállalkozásfejlesztési díj 2021-es nyertese Magyarországon az Atasi Team, amely az adatvédelmi jognak való megfelelés területén nyújt segítséget a mikro- és kisvállalkozások számára, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ az Üzleti terv egy hét alatt című kurzusával.

Az eseményen a 2020-as nyerteseknek is átadta az államtitkár az okleveleket, tavaly ugyanis erre a járvány miatt nem volt lehetőség. A múlt évben a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a „Kamara a vállalkozásokért” tantárgy című programjával és a budapesti Digitális Tudás Akadémia Közhasznú Egyesület „UP academy, A fiatal vállalkozók programja” elnevezésű projekttel lett első.

Az ITM háttéranyaga szerint az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjat az Erópai Bizottság 2006-ban alapította a legkreatívabb és legsikeresebb vállalkozásfejlesztési programok méltatására nemzeti és európai szinten. Vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok, állami szervek jelentkezhetnek a megmérettetésre legalább tizenöt hónapja működtetett programokkal.

A nemzeti győztesek az európai fordulóba két projektet juttatnak tovább, amelyek versenyeznek az európai zsűri fődíjáért. Magyarországi pályázó kimagasló sikert legutóbb 2014-ben ért el, amikor a Gazdagmami program elnyerte az európai zsűri fődíját. Idén az európai díjátadóra a szlovéniai Portorozsban kerül sor az Európai KKV-Közgyűlésen, november 15-17. között.

 

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20211007-a-kormany-587-milliard-forintbol-segiti-a-kisebb-cegeket

Evolúció program

Együttműködő partnereink

Bay Zoltán
BiB
Brancs
CED
Danube Capital
Ernst & Young
Future Now
Glósz és Társa
Hiventures
IFKA
Markcon Informatikai Kft.
Nexius Learning
OD&IT Solutions
PP Konferenciaközpont
Seed